De Definitie van een Joomla Template

Als webdesigner, heb je meestal een beperkte kennis over de Joomla templates. Weet je bijvoorbeeld exact wat een Joomla template definieert? In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op het fenomeen Joomla Template.

Een Joomla template is eigenlijk een verzameling van bestanden in het Joomla Content Management System dat de presentatie (dus de uiterlijk ) van de inhoud handhaaft. Om  verwarring te voorkomen, een Joomla template is dus zelf geen website en presenteert niet zelf het  complete web design. De template is simpelweg de fundering onder het design dat de Joomla website weergeeft. Om de Joomla website er zo compleet mogelijk uit te laten zien, kun je de inhoud uitbreiden  met dat wat opgeslagen is in de Joomla databases.

Wat houdt de Joomla template in? Elke Joomla template bevat de stukken informatie die voorkomen in het design. Denk maar aan stylesheets, images, JavaScripts, etc. Een Joomla templates is als het ware het thema, de huid van de Joomla website. Er kan maar één Joomla template per website bestaan.

Wat is het doel van een Joomla template? Wat een Joomla Template precies doet is de Joomla CMS aansturen en bepalen waar de componenten en modules moeten staan en hoe de modules zichtbaar moeten worden. Je moet wel bekend zijn met de Joomla modules, want deze kunnen in honderden verschillende variaties voorkomen en elke variatie is verschillend in HTML output structuur.

Gebruikers van Joomla 1.5 zullen wel bekend zijn met het concept van Joomla Chrome voor die versie. Er bestaat een overzichtelijke manier om een proces te programmeren. Dit is  het Model-View- Controller (MVC) concept. het geheel bestaat dus uit drie delen: het Model, de View en de Controller.

Het Model bevat de eigenlijke gegevens. De View de methodes om de gegevens te kunnen bekijken. en de Controller de methodes om de gegevens te manipuleren zoals toevoegen of verwijderen.

Het is een proces waarbij de Joomla templates worden gebruikt bij elke verandering van de gegevens in de database.  Dit gebeurt allemaal met behulp van de nieuwe Joomla MVC structuur.

Maar waarom heet het eigenlijk een ‘’template’’? Dit is omdat in het algemeen je alleen een soort HTML/CSS layout nodig hebt voor je hele website. En de template wordt een model voor elke pagina op je website. De bezoekers hebben toegang tot alle pagina’s of slechts één pagina. Dezelfde template wordt gebruikt om alle pagina’s op te maken. Joomla heeft genoeg ingebouwde intelligentie om de verschillende content in de database over te nemen en deze in dezelfde template te zetten .

Zo verschijnt een uniek uiterlijk van de webpage telkens gevuld met de inhoud die de bezoeker op dat moment vraagt.

Leave A Reply (No comments So Far)

The comments are closed.

No comments yet